Σουρεαλιστική συνέντευξη

22
ΜΑΙΟΥ
2014

"Έδώ κυρία μου, θέλουμε συνεργάτες αξιόπιστους, υπεύθυνους και συμμαζεμένους. Εδώ, σχεδιάζουμε τα όνειρα και τα προσφέρουμε απλόχερα στον πελάτη".

Ο πελάτης μένει ευχαριστημένος αν έχει ένα διαφορετικό, ασυνήθιστο – στα πλαίσια του ελαφριού σουρεάλ, θα λέγαμε -, αναπάντεχο όνειρο κάθε βράδυ. Τα όνειρά μας τον τρέφουν για να ζήσει μία μέρα ακόμα σ' αυτόν τον κόσμο. Για να τον κρατήσουν οι ενοχές του λίγο παραπάνω μαζί μας σε τούτη τη γη. Γιατί, όπως τρανά είπε ο Νίτσε, "...να ονειρεύτηκαν άραγε ποτέ αυτοί οι ως τα τώρα γενεαλόγοι της ηθικής, έστω και ακροθιγώς μόνο, πως, λόγου χάρη, εκείνη η βασική ηθική έννοια 'ενοχή' (Schuld), οφείλει την καταγωγή της στην πολύ υλική έννοια του 'χρέους' (Schuld);"...

Κι από πού πήρε, άραγε, τη δύναμή της η πανάρχαιη εκείνη, βαθιά ριζωμένη, και ίσως αξερίζωτη πια σήμερα, ιδέα της αντιστάθμισης της ζημιάς από τον πόνο; Από τη συμβατική σχέση μεταξύ πιστωτών και οφειλετών, που είναι τόσο παλιά, όσο, γενικά, και η ύπαρξη "υποκειμένων δικαίου", και που και τούτη πάλι ανάγεται στις βασικές μορφές της αγοράς, πωλήσεως, ανταλλαγής, εμπορίου και συναλλαγής...

"Από τη Γενεαλογία της Ηθικής", της έλεγε με στόμφο ένας κοντοστούπης κοιλαράς με ριγέ πουκάμισο και εφαρμοστό παντελόνι, κολλημένα μαλλιά σε μια ακανόνιστη χωρίστρα, κοιτάζοντας το ανοιχτό παράθυρο του γραφείου του έκτου ορόφου της πολυώροφης πολυκατοικίας των βορείων προαστίων, απαντώντας για μια ακόμη φορά τα ίδια σε μια ακόμη υποψήφια γραμματέα. "Κι εσείς, κυρία μου, αξιόπιστη φαίνεστε, αλλά εδώ που τα λέμε θα έπρεπε να φαίνεστε ένα τόνο λίγο πιο chic, να έχετε μια εσάνς από Παρίσι, ένα ταγεράκι θα βοηθούσε, ένα ασυνήθιστο άρωμα που θα δώσει στον πελάτη μια υπόνοια μεθυστικού ταξιδιού".

Η Αντριάννα, που κάποτε ήταν αρχιτέκτονας, στεκόταν αηδιασμένη αλλά ανέκφραστη, κρατώντας σφιχτά το μαύρο φάκελο με τα βιογραφικά και τις κάρτες της, συγκρατώντας με κόπο το δεξί της χέρι, που ασυναίσθητα έτεινε να τον πετάξει έξω από το ανοιχτό παράθυρο.
αντριάννα , 31 χρ.
Σχόλια
Κάρτα στοιχείων ανέργου
Φύλο: Γυναίκα
Ηλικία: 31 χρ.
Επάγγελμα: αρχιτέκτονας
Περιοχή: -
Διάστημα ανεργίας

Στοιχεία